Nieuwsbrief ontvangen?
  • Burgerschap

Laks introduceert medezeggenschapsspel leerlingen

9-5-2019

​Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft het spel ‘Schoolgebouwd’ ontwikkeld: een laagdrempelig rollenspel voor leerlingen, bedoeld om hun interesse te wekken voor de medezeggenschapsraad. Het spel is gratis beschikbaar voor alle scholen in het voortgezet onderwijs.

Uit de LAKS-monitor van 2018 blijkt dat leerlingen het belangrijk vinden om mee te praten over onderwerpen die op scholen spelen. Tegelijkertijd blijkt dat ruim 70% van de leerlingen nog nooit van de medezeggenschapsraad (MR) heeft gehoord. Ook vinden leden van leerlingraden wet- en regelgeving vaak ingewikkeld, waardoor ze terugschrikken voor een MR-lidmaatschap.

Via het rollenspel ‘Schoolgebouwd’ kunnen leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met medezeggenschap. In het spel nemen zij verschillende rollen aan - zoals dat van ouder, docent of directielid -, waarna verschillende kwesties worden besproken.