Meer over ... - burgerschap algemeen

Burgerschap, 16 miljoen mensen
KlasseTV

PO 6-8

Dit online lespakket over actief burgerschap en integratie bestaat uit zes eenheden met elk een eigen onderwerp. Elk onderwerp bevat een clip, een handleiding voor een klassengesprek, een opdracht ondersteund met een werkblad en handleiding en een webquest. Iedere clip bestaat uit drie fragmenten waarin een dilemma of probleemsituatie wordt geschetst. De clip dient als impuls voor een klassengesprek. De webquest is bedoeld om leerlingen zelfstandig te laten werken.
SLO analyse Burgerschapsvorming (2016).

Burgerschap!, 'Dat doen we toch al?'
Een praktische werkwijze voor de basisschool
Sardes/Uitgeverij SWP
2013

POPraktijkgericht boek om scholen te helpen bij het ontwikkelen van hun eigen aanpak met betrekking tot burgerschap. Het bevat een stapsgewijze oriëntatie op burgerschap en integratie in de basisschool. In de bijlagen zijn verschillende werkwijzen en een overzicht van methodieken opgenomen. Bij aanschaf van het boek krijgt men ook toegang tot een website met ondersteunend materiaal.
Conferentiekrant Burgerschap in beeld
SLO
PO
VO
Krant over 'Actief burgerschap en mensenrechten in het onderwijs' met artikelen, interviews, overzichten van leermiddelen burgerschapsvorming en mensenrechteneducatie.
De Democratiefabriek
Stichting Vredeseducatie

PO 7-8
VMBO 1-4
H 1-5
V 1-6
Interactieve, mobiele tentoonstelling over vrede, democratie en burgerschap. Jongeren bezoeken in duo's de democratiefabriek, ze krijgen er allerhande opdrachten die hen telkens uitdagen hun eigen ideeën, hun twijfels, opinies en vooroordelen ter discussie te stellen. Onderwerpen gaan over samenleven, diversiteit, actief burgerschap en onze democratie.
Fort Europa
VO-content
H 3
V 3
Digitale module als aanvulling bij de Stercollectie aardrijkskunde 'Bevolking en Ruimte.' Leerinhouden gaan over: vluchtelingen; migratiestromen naar Europa; asielzoekers; nieuwkomers in Nederland.
Fort van de Democratie
Stichting Vredeseducatie
2008-2014
VMBO 2-4
H 2-5
V 2-6
MBO
Een interactieve tentoonstelling ingericht in Fort Lunet I in Utrecht met als doel leerlingen te laten oefenen in democratische vaardigheden. Thema's die aan bod komen: vrijheid van menings-uiting, diversiteit, grondrechten, vooroordelen, identiteit en samenleven.
Hanna's mission
NTR:Schooltv

VMBO 1-2
H 1-3
V 1-3
Schooltv-serie over het thema burgerschap. In de serie inspireert Hanna, een presenterende cartoonfiguur, de leerlingen een project op te zetten voor het goede doel. Ze legt ook uit hoe je daar via de moderne media bekendheid aan kunt geven.

Je hebt makkelijk praten
School & Veiligheid

​PO
VO
​Handleiding voor het begeleiden van gesprekken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen zoals: vrijheid van meningsuiting, vluchtelingenproblematiek, extremisme en seksuele diversiteit.

​Reflecteren op binnen- en buitenschoolse burgerschapservaringen
CED-groep
2017

PO 6-8Waaier (als pdf te downloaden) om, met behulp van reflectie op binnen- en buitenschoolse ervaringen, burgerschapscompetenties te stimuleren. Met tips voor werkvormen en ideeën voor thema's.