Meer over ... - leerlingenparticipatie en inspraak

Aan jou de keus!
Uitgeverij Schoolsupport
2006-2007
PO 6-8Lespakket voor het bevorderen van leerlingenbetrokkenheid en burgerschapseducatie op school. Doel van het pakket is het opzetten en laten functioneren van een leerlingenraad op de school. Leerlingen krijgen ook theorie aangeboden over politieke partijen, het houden van verkiezingen, bekendmaken van je ideeën, de werking van een gemeenteraad en de Tweede Kamer.
De Vreedzame School – Module Groepsvergadering
CED-Groep
2009
PO 3-8De Module Groepsvergadering maakt deel uit van De Vreedzame School en is gericht op het creëren van een democratisch orgaan in de school, waarin leerlingen daadwerkelijk mogen meebeslissen over zaken die hen aangaan. Met deze module wordt in alle groepen, vanaf groep 3, een tweewekelijkse groepsvergadering ingevoerd, van, voor en door de leerlingen.
Goed van start
Bazalt
2014
​PO 1-8​Regels opstellen én handhaven, samen met je groep. Een aanpak voor groep 5-8. Met tips voor toepassing in groep 1-4.
Het boek geeft aanwijzingen voor specifieke activiteiten en doelgericht leraargedrag. Het biedt vijf coöperatieve klassenvergaderingen die in verschillende fasen zijn in te zetten. Gratis download van eerste klassenvergadering.
Leerlingenparticipatie in het VO
IVLOS, Universiteit Utrecht
VOOnderzoek van  over leerlingenparticipatie binnen een aantal VO scholen.

Van participatie naar dialoog
Universiteit Utrecht
2010
VOOnderwijsonderzoek over de voorwaarden voor het realiseren van meer leerlingbetrokkenheid in het VO.