Meer over ... - schoolomgeving: wijk en samenleving

2017

PO 7-8
VO 1-2

Landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt 'adopteren'. Versie voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs.
Leerlingen maken kennis met de traditie en de rituelen van herdenken en besteden aandacht aan de (lokale) geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het verhaal achter het geadopteerde monument.
Het lesmateriaal is vernieuwd. Het bestaat onder andere uit een onderzoeksdossier en een herdenkingsplan voor leerlingen. Ook zijn er denkvragen die leerlingen prikkelen tot nadenken over oorlog, herdenken en het belang van monumenten. De lessen staan in een digitale leeromgeving.

Buurtinitiatief
VO content
H 1-3
V 1-3
Gratis online les over je de eigen leefomgeving kunt beoordelen; buurtvoorzieningen; manieren om de leefbaarheid in de leefomgeving te verbeteren.
​Filmproject - De school in de wijk
Stichting De frisse blik
2014
​PO 3-8
VO 1-2
De Frisse blik biedt workshops en projecten voor basisonderwijs, vmbo en havo/vwo op het gebied van non-fictie film, burgerschap en mediawijsheid. De focus ligt op films maken, begrijpend kijken, interviewen, monteren, 21e eeuwse & digitale vaardigheden. Het schoolbrede filmproject - De school in de wijk is voor groep 3-8.
Gedrag: ik doe ertoe! Module 4
Codename Future
2011
​VO 1-2​Online project dat een positief klassenklimaat wil behouden/creëren door bewustwording van gedrag. Ook wil het jongeren stimuleren tot actief burgerschap door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de samenleving. Module 4 gaat daarbij in op gedrag in de wijk.
Je wijk verbeteren & Leefbaarheid wijken
VO content
2014
VO 1-3Gratis online lesmateriaal over het verbeteren van je straat of wijk; betrokkenheid met de wijk. achterstandswijken; veiligheid en leefbaarheid; verbeteren van wijken.
Maatschappelijke stage

VODe schoolomgeving (wijk en samenleving) kan ook een bron zijn voor een maatschappelijke stage. Zie voor meer informatie bij onderwijsaanbod 'Maatschappelijke stage'.

Onze school is present
Stichting Present
2017

POEen Presentproject draagt bij aan actief burgerschap in de buurt van de school. ​Lesmateriaal biedt lesstof voor twee dagdelen rondom een externe activiteit. Leerlingen maken kennis met begrippen als duurzame ontwikkeling, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit. Onderzoeksrapport.