Uitgelicht - schoolomgeving: wijk en samenleving

Handboek School in de samenleving, de Samenlevingsgerichte School van de 21e eeuw
CPS
PO
VO
In het handboek staat beschreven waarom het noodzakelijk is dat scholen samenlevingsgericht worden. Het bevat theoretische achtergronden, handvatten, aansprekende voorbeelden uit de praktijk, een concreet stappenplan en praktische bijlagen.

Kijk in mijn wijk
Kwintessens NVZ Uitgeverij

Deze methode is niet meer leverbaar.

PO 1-8

Methode burgerschapsvorming voor de basisschool. In de methode komen zes onderwerpen steeds terug:
1. Wie wonen er in mijn omgeving?
2. Wat is er te zien en te doen in mijn omgeving?
3. Het milieu: hoe schoon is mijn wijk?
4. Veiligheid: hoe veilig is mijn wijk?
5. Nieuws uit mijn wijk.
6. Prettig samenleven begint bij jezelf. In dit onderdeel zetten leerlingen het geleerde om in actie.
SLO analyse Burgerschapsvorming (2016)

De Vreedzame Wijk
CED-groep en Stichting Vreedzaam
2013
PO 1-8Bij De Vreedzame Wijk wordt de succesvolle methodiek De Vreedzame School toegepast op wijkniveau. Kinderen leren op een vreedzame manier conflicten op te lossen en elkaar en andere buurtbewoners positief te benaderen. Invoering van De Vreedzame Wijk vindt alleen plaats onder begeleiding van Stichting Vreedzaam.
Welkom in mijn wijk
Stichting WIMW
PO 6-8Uitwisselingsprogramma voor bovenbouw basisscholen met drie modules.
De modules vergroten de multiculturele vaardigheden van kinderen en geven hen meer herkenningspunten in verschillende wijken. Het geeft ze de gelegenheid kennis te maken met leeftijdsgenoten uit andere bevolkingsgroepen. Zo kunnen ze op basis van eigen ervaring uitmaken wie ze aardig vinden en wie niet. Het programma Welkom in mijn Wijk wordt door partnerorganisaties van de stichting door het hele land uitgevoerd.

​Young Impact scholenprogramma
NLvoorelkaar, CJP, NJR

​PO 7-8
VO
MBO
​Gratis scholenprogramma waarbij leerlingen zich inzetten voor een goed doel in hun omgeving. De leerlingen gaan aan de slag met een kick-off, workshop(s), drie digilessen (met handleiding en werkbladen) en challenges. Het wordt afgesloten met een Young Impact Celebration. Jaarlijkse inschrijving.