Links - sociale veiligheid en conflicthantering

Bureau Horizon
(Pestendoetpijn)

Dit bureau biedt workshops en trainingen voor een veilige school. Er zijn interactieve theaterworkshops voor jongeren tussen 8 en 18 jaar. De workshops zijn erop gericht leerlingen bewust te maken van de gevolgen en effecten van hun gedrag bij pesten, cyberpesten, overmatig alcoholgebruik, homohaat en seksuele intimidatie.
Voor docenten zijn er interactieve theaterworkshops en trainingen. Ook is er een aanbod voor ouderavonden.
Databank Praktijkvoorbeelden Antidiscriminatie​Databank met inspirerende Nederlandse praktijkvoorbeelden, die zich richten op het voorkomen/bestrijden van discriminatie en/of het bevorderen van gelijke behandeling. Er kan o.a. gezocht worden op discriminatiegrond, maatschappelijk terrein (ook onderwijs) en soort praktijk (ook lesprogramma).
Moed

Deze Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld stimuleert en ondersteunt met haar visie Moed initiatieven voor verbetering van de woon-, werk- en leefomgeving en streeft naar een samenleving waarin iedereen zich bewust is van de oorzaken en gevolgen van pesten en geweld. Voor scholen van basis- en voortgezet onderwijs is er educatief materiaal beschikbaar.
PO-Raad en VO-Raad

Sectorraden van het primair en voortgezet onderwijs bieden ook informatie over het thema sociale veiligheid.
Respect Education Foundation

​Respect Education Foundation (REF) investeert in onderwijs waarin leren omgaan met jezelf, met anderen en met je omgeving van groot belang is. REF ontwikkelt educatieprogramma’s en organiseert activiteiten (onder de noemer 'respect-educatie') die ondersteunen bij het realiseren van een veilig klimaat op school. Onder andere door de week van respect en diverse lesmaterialen (waaronder een handleiding voor gastsprekers).
Stichting omgaan met pesten

Deze organisatie richt zich op het voorkomen en bestrijden van pesten door het leveren van maatwerkprojecten, opleiden van trainers met waarborging van deskundigheid en het sociaal weerbaar maken van pestslachtoffers.
Stichting School & VeiligheidDeze stichting ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen ze door het geven van informatie en advies. Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag door bijvoorbeeld gedragsregels op school en het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag. Negen thema's als: seksueel gedrag, calamiteiten, discriminatie, pesten, seksuele diversiteit, sociale media, radicalisering/polarisatie, agressie en geweld en burgerschap worden nader uitgewerkt.
Er is ook een Kennisbank met informatie, materialen en trainingen waarmee de sociale veiligheid op school vorm gegeven kan worden. Naast materialen van Stichting School & Veiligheid bevat de kennisbank materialen van andere organisaties. Ook wordt een Wegwijzer programma's sociale veiligheid geboden om een keuze te kunnen maken uit het grote aanbod aan programma's.
Uit de klas​Website voor docenten uit het voortgezet onderwijs en mbo waarop spellen, films en andere interactieve werkvormen rondom vooroordelen, racisme en discriminatie beschikbaar worden gesteld.
Wapen jezelf met woordenEducatieve website van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG). Voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs is hier lesmateriaal opgenomen over geweld, conflicthantering, omgaan met agressie, veiligheid op school en (digi)pesten. Docenten van de LSTZG geven gastlessen in het voortgezet onderwijs om onderwerpen als zinloos geweld (pesten, agressie, geweld en wapengebruik) bij leerlingen bespreekbaar te maken.